Foarte multe soft-uri s-au mutat online, fie sub formă de aplicații pe smartphone, fie sub formă de program pe care poți să-l accesezi din browser. Această schimbare există nu doar pentru soft-uri, dar şi pentru muzică, filme şi jocuri, în timp ce suporturile fizice precum CD-urile şi DVD-urile sunt pe cale de dispariție.

Avantajele suportului fizic

Un mare avantaj este faptul că poți spune că ești proprietarul acelui soft. Spre exemplu, dacă îți cumperi programul Microsoft Word atunci ești proprietarul acelui program şi îl poți folosi oricând. Pe de altă parte, dacă folosești o alternativă pentru Word precum Docs oferit de Google atunci vei putea accesa programul doar din browser, dacă ești conectat la internet şi dacă ai un cont Google. Nu poți spune că ai o copie Docs pentru că programul nu este al tău.

Un alt avantaj este faptul că, dacă ai un program pe CD, poți să-l folosești şi dacă nu ești conectat la internet. Internetul e foarte popular în 2019, şi sunt multe companii care oferă internet de mare viteză, dar totuși acesta nu este disponibil în toate zonele şi nu toată lumea are o viteză decentă. Astfel, dacă internetul nu e suficient de puternic, nu vei putea să folosești programul la nivelul la care vrei; dar cu un CD nu vei avea această problemă deoarece nu vei depinde de internet.

Colecționarea este încă un avantaj. Când vine vorba de filme, muzică şi jocuri, multă lume preferă să aibă o colecție cu titlurile lor favorite în bibliotecă. Acest lucru e imposibil de făcut cu lucrurile descărcate sau vizionate online.

Dezavantajele suportului fizic

În timp ce unora le place să colecționeze CD-uri, altora nu le place faptul că acestea ocupă spațiu. Dacă ești cinefil sau dacă ai nevoie de foarte multe programe pentru calculator atunci vei avea foarte multe CD-uri şi/sau DVD-uri care îți vor ocupa din spațiu. În schimb, dacă optezi pentru a descărca totul online atunci nu vei mai avea această problemă.

Un alt dezavantaj este că suporturile fizice nu sunt indestructibile. Dacă vrei să instalezi un program de pe CD atunci CD-ul trebuie să fie în condiții bune pentru a nu avea parte de erori. CD-urile şi DVD-urile însă sunt relativ fragile. Nu se vor rupe ușor, dar zgârieturile vor deveni o problemă la un moment dat. Să nu mai vorbim de faptul că este posibil să pierzi CD-uri, ceea ce înseamnă că va trebui să cumperi programul din nou pentru a-l putea instala. Pe de altă parte, dacă folosești platformele online atunci nu vei avea această problemă. Programele online au probleme specifice, dar nu vei putea să pierzi programul Spreadsheet oferit de Google.

Faptul că e posibil într-un anumit context să nu poți avea acces la un program imediat constituie un dezavantaj. Spre exemplu, poți comanda un program imediat şi îl vei primi în câteva minute. Pe de altă parte, când vine vorba de suportul fizic va trebui să-l găsești în magazin, să dai comandă, sau să dai pre-comandă (în caz că programul nu a fost lansat încă). Acest lucru poate să consume mult timp.