Poate că atunci când ne uităm la programele folosite în anii trecuți tindem să ne gândim cât de complicat ar fi să folosim programe care par atât de rudimentare. Totuși aceste programe erau considerate revoluționare la vremea lor şi au deschis calea către noi tehnologii şi inovații în acest domeniu. Anii ’90 au reprezentat un deceniu foarte important în IT. Microsoft a lansat Windows 3.1, 95 şi 98 care au fost foarte populare, Linux şi-a făcut apariția, şi, evident, internetul a devenit disponibil şi a crescut enorm în popularitate.
O călătorie în anii ‘90
Când vine vorba de programe, acestea erau disponibile pe format fizic, deoarece internetul nu era atât de răspândit încât companiile să-şi permită să vândă software online fără a le lansa pe un CD sau pe dischetă. Totuși, cei care au trăit acele vremuri știu cât de popular era internetul. America Online a fost în mare parte responsabilă cu popularizarea internetului, compania oferind CD-uri cu programe care permiteau userilor să acceseze internetul. Unele surse spun că AOL ar fi cheltuit peste 300 de milioane de dolari pentru a produce mai mult de un miliard de astfel de CD-uri promoționale.
Compania AOL a devenit sinonimă cu internetul, deoarece acele programe care le permiteau userilor să intre pe internet erau foarte populare şi foarte ușor de folosit. Totuși, un alt program care şi-a făcut apariția în acea perioadă a fost Netscape Navigator. Netscape a reușit să cucerească o mare parte din public cu browser-ul lor, ceea ce i-a făcut pe cei de la Microsoft să dezvolte Internet Explorer. Internet Explorer 4.0 a fost integrat în sistemul de operare Windows şi a reușit să devină cel mai popular browser.
Comunicarea a devenit şi ea mult mai ușoară cu ajutorul internetului. Existau deja metode de comunicare pe Internet, dar AOL a simplificat acest proces prin lansarea programului AOL Instant Messenger (pe scurt: AIM). Alte programe şi-au făcut şi ele apariția în anii 90, precum MSN Messenger şi Yahoo! Messenger, şi au rămas populare şi la începutul anilor 2000. În ziua de azi, comunicarea s-a mutat pe rețelele de socializare, dar unele programe continuă să fie foarte populare – pe PC-uri dar şi pe smartphone-uri.
Pe partea de productivitate, Microsoft Office a devenit popular. Microsoft lansase deja programe precum Word şi Excel în anii ’80, dar la mijlocul lui 1989 au pus toate programele în pachetul Office, ceea ce le-a ajutat să crească în popularitate în anii ’90. Existau şi alternative pentru cei care nu vroiau să folosească Office, precum WordPerfect şi Lotus Freelance Graphics. În ziua de azi Microsoft continuă să lanseze versiuni noi pentru Office, şi programele sunt încă populare. Pe de altă parte, programele bazate în cloud sunt din ce în ce mai des folosite – programe precum cele oferite de Google.
Noi programe multimedia
Soft-urile pentru multimedia au început şi ele să-şi facă apariția în anii ’90. Programe precum Winamp permiteau userilor să asculte fișiere mp3. În 2019, există diverse platforme dedicate streaming-ului, ceea ce înseamnă că userii nu mai au nevoie de CD-uri cu muzică, nu mai trebuie să descarce fișiere .mp3, şi nu mai au nevoie de programe specifice (cu excepția browser-ului).
Având în vedere că viteza internetului era mult mai mică în anii ’90 faţă de 2019, streaming-ul nu era la aceeași calitate. Deși companii precum Netflix permiteau userilor să vizioneze filme folosind un program de pe dischetă, o conexiune la internet şi un abonament, calitatea nu se compară cu cea din ziua de azi. Mai mult, nu existau la fel de multe opțiuni pentru useri. Programele specifice pentru multimedia nu sunt la fel de folosite în ziua de azi, deoarece populația poate să urmărească un film sau să asculte muzică direct din browser, folosind platforme precum YouTube, Hulu, Netlifx, şi multe altele.
Evoluţia Jocurilor
Jocurile erau şi ele importante în anii ’90. Comparativ cu deceniile trecute, jocurile au evoluat mult, dar dacă ar fi să comparăm jocurile din 1990 cu cele din 2019, e ușor de văzut că cele din anii ‘90 nu erau la fel de complexe. Totuși, multe din jocurile pe PC din acea vreme au rezistat testului timpului, şi pot încă să fie distractive. Fie că ne uităm la începutul sau la sfârșitul deceniului, sunt foarte multe titluri care ies în evidenţă – de la Doom şi Wolfenstein 3D până la Quake şi Age of Empires II.
Jocurile pentru PC au evoluat foarte mult în acel deceniu, şi chiar dacă multe titluri par învechite, acestea își păstrează farmecul lor. Evident, jocurile erau lansate pe suport fizic în acea perioadă, şi au continuat să fie lansate pe CD-uri pentru mult timp. Chiar şi în anul curent multe jocuri pentru PC sunt lansate pe CD, însă este mult mai ușor şi mai comod să comanzi un joc online şi să îl descarci folosind platforme precum Steam.
Suportul fizic este pe cale de dispariţie
Suportul fizic pare să dispară complet, nu doar pentru soft-uri, dar şi pentru muzică, filme şi jocuri. Aceasta e o veste proastă pentru colecționari, dar o veste bună pentru cei care vor să acceseze programe rapid. În principal, o conexiune la internet, un sistem de operare şi un browser e tot ce aveți nevoie. Google vă oferă programe precum Docs pentru a putea scrie, puteți să urmăriți filme pe Netflix, puteți să ascultaţi muzică pe Spotify, şi puteți descărca soft-uri direct din browser. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat, multe soft-uri continuă să apară – singura diferență fiind că acestea se axează pe cloud sau pe abilitatea de a rula pe un smartphone.