Odată cu popularizarea internetului, multe soft-uri şi-au făcut apariția şi noi tehnologii au fost posibile. Una dintre acele tehnologi este Cloud Computing, care tinde să se extindă din ce în ce mai mult. Pe scurt, Cloud computing (sau cloud) presupune folosirea de hardware şi software care aparțin unei companii. Spre exemplu, folosire aplicației iCloud oferită de Apple pentru a stoca date (imagini, poze, muzică, etc.). Acel spațiu şi acea aplicație nu vă aparțin fizic, însă puteți să le folosiți.

În funcție de serviciile oferite, există IaaS, SaaS, şi PaaS – fiecare serviciu având avantajele şi dezavantajele sale. IaaS se referă (printer altele) la DigitalOcean, Amazon Web Services, şi Microsoft Azure. SaaS se referă la Dropox, Google Apps, şi GoToMeeting. PaaS se referă la Google App Engine, OpenShift, şi AWS Elastic Beanstalk.

Costuri Scăzute

Există diverse motive pentru care corporaţiile îşi mută procesele pe cloud. Costurile scăzute reprezintă un motiv major. Chiar dacă vorbim de companii mici, costurile pot devenii destul de mari folosind metodele tradiționale. Este nevoie de echipament corespunzător şi personal cu experiență în domeniu. În schimb, folosind serviciile oferite de cloud costurile nu sunt la fel de mari, şi companiile nu vor avea nevoie să se preocupe la fel de mult cu mentenanța.

Securitate sporită

Dacă informațiile sunt stocate pe un server în incintă atunci lucrurile pot fi oarecum riscante. Dacă un laptop care conține informații delicate este pierdut sau furat atunci întreaga companie poate să fie pusă în pericol. Informația stocată pe cloud este mult mai greu de furat, deci securitatea este sporită. Mai mult, în eventualitatea unui dezastru (precum un incendiu sau un cutremur), toate datele sunt în siguranță pe cloud – lucrurile ar sta foarte diferit folosind metodele tradiționale, deoarece nu există același nivel de back-up.

Mobilitate

Cloud-ul nu este folositor doar în eventualitate dezastrelor, dar şi dacă doriți să vă mutați. Mutarea unei întregi companii necesită multă forță te muncă. Lucrurile devin şi mai complicate dacă aveți foarte multe documente, servere, sau hardware care trebuie mutate. Folosind tehnologia cloud, mutarea vă fi mult mai ușor de făcut, şi veți economisi mulți bani, deoarece nu va trebui să mutați la fel de mult echipament.

Ușor de schimbat

Imaginați-vă că sunteți proprietarul unei companii şi doriți să duceți firma la un alt nivel, fiind pregătit să vă extindeți. Veţi avea nevoie de foarte multe resurse pentru a vă extinde operațiunea – de la licențe noi până la spațiu propriu zis pentru a stoca noi documente şi servere. Cloud-ul vă permite să duceți compania la nivelul următor fără a vă preocupa cu aceste lucruri, deoarece puteți face oricând un upgrade. Mai mult, această schimbare poate fi făcută în doar câteva minute. Singurul lucru de care veți avea nevoie sunt fondurile necesare pentru a plăti noul pachet.